12 august 2007

Pride'i kommentaare lugedes

Jah, aeg on edasi läinud. Kui nelja aasta eest kogusid homoparaadi-teemalised kirjutised ainuüksi Delfis kiiresti üle kahe tuhande kommentaari, siis tänavu venis esimese viiesaja täissaaminegi nagu kummipael ning viimastel nädalatel ilmunud teised sarnased artiklid ei saanud vahel oma kommentaariumi sadatki arvamust kokku. Ja sealjuures on selle nelja aastaga internetikasutajate arv Eestis oluliselt kasvanud.

Silma torkas ühtede ja samade kommentaaride ristkasutamine (ilmselge copy-paste) erinevate väljaannete (nt. Delfi, EPL, Postimees) foorumites, lisaks ka ühe ja sama väljaande kommentaariumis mõneminutiliste vahedega postitatud räuskamised, kus on muudetud pealkirja ning paari sõna tekstis, vahel ka lõike ringi tõstetud. Jällegi, ilmselgelt ühest ja samast allikast pärit arvamusavaldused. Täiesti põnev oleks teada lihtsat statistikat, et kui mitmest erinevast arvutist neid kommentaare siis ikkagi kirjutati? Kas end Eesti üldsuse ühtse ja monoliitse arvamuse esindajateks pidavaid tegelasi on viiskümmend või vähem?

Igatahes jäi mulje, et eilses ürituses pettusid kõige rohkem võrdsete õiguste vastased. Muidugi on põhjus ka selles, et elukutselistel veebis räuskajatel on tegelikult elu üsna raskeks läinud, polegi nagu enam midagi kommenteerida ja niimoodi siis kipubki hea hulk kisakõrisid parema puudumisel interneti virtuaalsetel veergudel välja elama oma salajasi fekaalseid unistusi.

Tänavusel Pride'i marsil oli umbes kolmesaja osalise seas näha vaid ühte jänesekõrvadega suleboad ning ühte tiivulist. Rohkem ekstravagantsemaid kostüüme õieti polnudki ning on täiesti selge, et eilsega võrreldes on linnapilt oluliselt värvikirevam kasvõi tudengipäevade või isegi kevadiste tutipidude toimumise ajal. Ka kollase meedia jaoks oli eilne päev väga tänamatu ja mingeid "skandaalseid" kaadreid lihtsalt ei olnudki võimalik saada. Eks näis, kas nad edaspidi kasutavad Pride'i-teemaliste nupukeste juures varasemate aastate kirevate paabulindude (keda eelmisel aastal oli tänavusest ikka tervelt oma kolm korda rohkem ehk siis umbes neljasajast osalisest viis-kuus) pilte ning teevad näo, et 2007 midagi polnudki?

Aga noh, inimene on loomulikult leidlik. Kehval ajal on kärbes kah kotkas ning nii said siis isegi marsil palavust trotsinud ülikonnastatud ja lipsustatud mehed internetikommentaatorite käest vastu päid ja jalgu. Hehe, huvitav, kas sellega sai nüüd alguse ka uus hüsteeria, kus mingi mitte kõige nutikam seltskond hakkab kõiki ülikonnakandjaid homodeks pidama? :)

Eilse päeva vast parim kommentaar tuli Villu vahendusel ühe marssi pealt vaadanud heteronoormehe suust: Selline pisike armas eesti asi. Ja vastuliikumine on halenaljakas.

2 kommentaari:

priitp ütles ...

Marssijaid oli ikka oluliselt rohkem kui 300. Pakuks et pigem sinna 600 .. 800 kanti.

ancientboy ütles ...

Nujah, eks ametlikud andmed on alati tegelikku olukorda konservatiivsuse parimate traditsioonide järgi alahinnanud. Mu meelest oli ka eelnevatel aastatel rahvast rohkem kui meedias väljakäidud numbrid.

Aga mis nüüd sellesse kolmesajasse puutub, siis vähemalt ei saa keegi oponentidest öelda, et ma üritan asja suuremana näidata kui ta tegelikult oli ;)