09 august 2007

Geniaalset arhitektuuri

Pekingi uus ooperiteater - foto: Hervé Langlais Sel suvel, kaks aastat hiljem kui algselt plaanitud, valmis üks selle aastatuhande IMO ilusamaid uusehitisi maailmas, tuntud prantsuse arhitekti Paul Andreu loodud "Muna" (National Grand Theatre) Pekingis. "Keelatud linna" lähedale ehitatud Hiina uusimas hiiglaslikus esindushoones on 2416-kohaline ooperiteater, 2017-kohaline kontserdisaal ja 1040-kohaline teatrisaal.

212 meetrit pikk, 144 meetrit lai ning 46 meetrit kõrge (millele lisandub veel veidi rohkem kui 32-meetri sügavusele ulatuv maa-alune osa) ehitis on kaetud titaanist plaatidega, vaid keskmine osa, mis sümboliseerib avanevat eesriiet, on eritöötlusega klaasist. Maja kerkib nagu saar otse inimkäte poolt loodud järvest (milles peegeldudes moodustubki hoonele hüüdnime andnud muna kujutis), selle kallastele omakorda istutatakse kõrghaljastus ja kõik sissepääsud igast küljest veega ümbritsetud hoonesse lähevad basseini alt, sealjuures on näiteks peasissepääsu tunnelil pikkust 80 meetrit.

Kui kunagi eelmisel sajandil avastas keegi, et piisab vaid paberile õigesti tõmmata kolm-neli joont ning enamus inimesi üle maailma saab kohe aru, et tegu on Eiffeli torni ja Pariisiga, siis samamoodi piisab ühest sirgest kriipsust ning kolmest kaarjast joonest, et eksimatult ära tunda Pekingisse kerkinud moodsa arhitektuuri tähtteos. Absoluutselt geniaalne!

Kommentaare ei ole: