07 august 2007

Homolõvi - Veneetsia filmifestivali uusim auhind

Veneetsia Kuldlõvi Nagu teatas Reuters, tutvustati nädalapäevad tagasi ametlikult Veneetsia filmifestivali Kuldlõvi nooremat venda Queer Lion'it ehk siis Homolõvi. Pärast pikaajalisi spekulatsioone ning neli aastat kestnud läbirääkimisi asutatud auhind antakse parimale täispikale filmile, mis on kas homoteemaline või kus on homotegelasi. Kandideerida saavad kõik festivalil osalevad filmid ning sealjuures ei ole oluline, kas homoteema on linatöös peamine või ainult väike kõrvalliin.

"Me ei otsi uut "Brokeback mountain'i""*, kinnitas festivali organisaator Daniel Casagrande. "Me lihtsalt otsime filme, mis tõetruult portreteerivad gay-karaktereid või -teemasid."

29. augustist 8. septembrini Veneetsias toimuval maailma vanimal (alates 1932. aastast), tänavu 64. korda peetaval filmifestivalil astub võistlustulle 22 filmi, millele lisandub veel umbes kolm tosinat festivali raames näidatavat linateost ning neist kõigist peaks Casagrande hinnangul uuele auhinnale kandideerima kümme kuni kaksteist filmi.

Auhinna saab film, mille valib välja rahvusvaheline žürii ning võitja saab kuldse plaadi, millel on Veneetsia Kuldlõvi kujutis, kelle tiivad on vikerkaarelipu värvides.

Analoogilisi auhindu, Teddy'sid, on näiteks Berliini filmifestivalil välja antud juba 21 aastat. Viimati võitsid Kuldkaru noorema sugulase tänavu veebruaris "Ci qing (Spider lilies)" mängufilmi kategoorias ning "A walk into the sea: Danny Williams and the Warhol Factory" dokumentaalfilmide kategoorias.
________________
* "Brokeback mountain" võitis Leone d'Oro (Kuldlõvi) 2005. aastal.

Kommentaare ei ole: