12 juuni 2007

Jürgen Ligi nutt ja hala

Kirjutas Jürgen Ligi järjekordse oopuse teemal "Rumalad, tühistest popstaaridest maksumaksjad virutasid õilsatele riigikogulastele teenimatult munadesse."

Ligi kibestumine on lausa naljakas. Ainsad argumendid on stiilis "miks just meid kotitakse? teised teevad ju samamoodi aga meie südaöised pitsad ja bensiini-diisli seguga sõitvad autod jäävad kõigile ette?", kõik muu läheb juba isiklike rünnakute tähe all. Aga muidugi pole JL ainus, kes niimoodi mõtleb ja käitub, tegelikult on see ju nii sümptomaatiline juhtkonna käitumine aktsiaseltsis "Eesti Vabariik". Mul on täiesti kama, kas seda peaks nimetama ringkaitseks, kartellikokkuleppeks või millekski kolmandaks.

Nüüd kisada nördinult, et appi! miks ikkagi meie ei tohtinud? on eriti tobe. Selle peale ju isand Ligi muidugi ei tule, et vahest selle asemel, et ka endale põhiseadusevastaseid hüvesid (Eesti Vabariigi Põhiseaduse § 12. ütleb teatavasti, et kõik on seaduse ees võrdsed.) jõuga läbi suruda, peaks seadusandja sel juhul taastama "kõik on võrdsed"-seisu. Kui juhtkonnas on Ligi teada persoone ja institutsioone, kes praegu saavad maksuvaba raha ilma igasuguse kontrollita loopida paremale ja vasakule, siis peaks olema ju lihtne mõne seaduseparanduse paranduse paranduse seadusega see ebanormaalne situatsioon likvideerida. Aga ei, kes siis ikka endal ise vaipa alt ära tõmbama hakkab, äkki on homme just tema poliitikute rotatsiooniga ühele neist kohtadest maandumas... :)

Teine variant oleks muidugi olnud käituda nii nagu Maksumaksjate Liit soovitas, seadusemuudatusega tagada kõigile riigi kodanikele võimalus kviitungite ja tšekkidega mittetõestatud kulude mahakandmist aga see neile toompealastele kah ei meeldinud. Muidugi, eks sellevõrra oleks jälle neile endile laristamiseks vähem maksuraha järele jäänud.

Kolmas võimalus oleks lihtsalt loobuda Põhiseaduse teatud paragrahvidest, deklareerida riigi juhtkond valgustatud aadliks, kellel on eriõigused ning kes ei pea oma korruptiivse tegevuse või tegevusetuse üle lollile pööblile iialgi aru andma. Pööbli asi on lõuad pidada ja edasi teenida.

Sellest, mismoodi "Maksumaksjate Liidu organiseeritud Riigikoguvastase pogrommi" (jah, keegi väljendus isegi niimoodi) põhjustanud ülbikute katsed enda muidu nii tillukest palka veidikenegi tõsta, mõjus neile tuhandetele ja tuhandetele reaalsetele inimestele (valijatele, tuletaks meelde), kes täiesti reaalselt käivadki tööl miinimumpalga eest ja püsivad kõigi kiuste isegi elus, ei ole vaja rääkidagi. Muide, kas Ligi ikka mäletab, kui suur summa see kuus on? Ja mitu korda ta saaks selle raha eest muude igapäevaste kulude kõrval "valijatega kohtumistel" pardipraade söömas käia?

Kommentaare ei ole: