08 aprill 2007

Earthsea (Legend of Earthsea / Meremaa)

DVD - Earthsea - Eesti, USA, Holland, UK, Prantsusmaa Earthsea (Legend of Earthsea / Meremaa)
Lavastaja: Robert Lieberman
2004
http://www.imdb.com/title/tt0407384/

"Kui Meremaa tuhat ja üks saart olid sündinud, sattus maa Nimetute kurjuse energia võimusesse. Siis aga sepistati pühendunud preestrinnade käsul kõikvõimas Amulett, mis hoidis Meremaal rahu ja vangistas Nimetud Atua saare Templi sügavustesse. Siis aga purustati Amulett. Võõrväed tungisid saarele, külvates kaost ja hävingut, jättes preestrinnadele vaid usu ja palved, et valvata ust ning hoida Nimetud vangistuses. Vana ettekuulutus ütleb, et kord ilmub noor võlur, kes ühendab Amuleti ja taastab Meremaal rahu."

Selline jutt on plaadi karbil. Et nagu oleks midagi tuttavat? Nagu midagi sellist oleks kunagi mingist raamatust loetud? Et kas see pole äkki mitte ometi Ursula K. Le Guin'i "Earthsea"? Nojah, hea küll. Unustame ära suurema osa sellest, mida Le Guin kunagi oma raamatutesse kirjutas ja võtame seda lihtsalt kui lugu, kus on tõesti mõned põgusad kokkupuutepunktid Ursula Meremaaga. Aga see oli ka ainult filmina võttes üsna jube. Kolm tundi kestev pikkus iseenesest polegi enam midagi erilist, meil on lademes palju pikemaidki filme ning lõppude lõpuks tehtigi see ju televisiooni jaoks miniseriaalina. Aga see oleks võinud lühem olla, selle loo oleks saanud vabalt ka tund aega väiksema ajakuluga ära rääkida. Lisame siia veel eriefektid, mis oleks nagu pärinenud aastast 1977 ning näitlejatööd, mis tekitasid leebelt öeldes hämmingut.

Isabella Rosselini oli enam-vähem ainus, kes oma honorari välja teenis, kõik ülejäänud käitusid nagu ühes kooliteatris õhinaga etendatava "Kuningas Leari" osalised, suutmata ligilähedaseltki oma pisikeste jalakeste otsa tõmmatud kingi täita. Kuidas need moodsa aja teatrikriitikud nüüd ütlevadki kui midagi nagu õieti öelda ei oska aga halvasti tahaks ikkagi nähvata? "Näitlejate rollitunnetus oli olematu, nad ei suutnud oma tegelaskuju avada ning nende esitust saaks paremal juhul vaid lavastuse laialivalguvate piirjoonte markeerimiseks nimetada."

Nii on ka selle filmiga. Kui peategelast mängivat X-meeste staarikest Shawn Ashmore'i (kes muutus filmi lõpukaadriteks oma mõnepäevase karvakasvuga lausa vastupandamatult nunnuks :) ) poleks olnud, ei oleks mina küll viitsinud seda lõpuni vaadata. Ahjaa, ja siis veel see kohutav reklaamirull enne filmi. Seekord vahelduseks küll kodumaiselt firmalt aga ausõna, mul ei tule mõttessegi hakata nüüd ostma neid kolm aastat tagasi ehk kõva sõnana tundunud arvutimänge, tõtt öelda ma lasin selle reklaami alates teisest minutist fast forward'iga edasi... Nii et reklaamide eest miinus 5 punkti, film miinus üks punkti, Shawnile 1 punkt ja Isabellale 8 punkti.

3/10

3 kommentaari:

Eddiesmoments ütles ...

ma ei vaadanud sellest kohast enam edasi kui preestrinna kutsus tenarit ta päris nimega avalikult. no mida mehed. nad pole raamatusse vist ikka üldse süvenenud.
mul ajas see film igastahes südame pahaks.

DukeLupus ütles ...

Kui raamat on super, siis minisari on täielik kõnts.

Kes seda sarja omale soovib saada, siis Sikupilli Prismas oli eile see odavate DVD'de seas 59.-. Hoidsin teda käes, aga ei näinud mõtet osta.

ancientboy ütles ...

Mnjah, ma ostsin selle mõned ajad tagasi mingi järjekordse allahindluse käigus vist 29 krooni eest. Ja selle raha eest on seal asja küll, karp ning natuke värvilist paberit ja plaati saaks kasvõi klaasialusena kasutada. Kuigi tõenäoliselt sokutan ma selle ühel heal päeval hoopis venna kettariiulisse, ta pole neid raamatuid (OK, peale kõige esimese) niikuinii lugenud... :)