10 aprill 2007

Elton John'i vanauus hitt

Maandus täna öösel mu meiliboksi kiri lingiga Elton John'i loole "Elton's song" (vaata YouTube'st) ja tundub, et hetkel on see kohalikus homokommuunis ringlemas kui vanameistri uus hitt. Mis muidugi pole tõsi.

Laul nimelt pärit plaadilt "The fox, mis ilmus 1981. aastal ja mille materjali salvestus toimus juba 1979. aasta suve lõpus ning 1980. aasta alguses. Nii pärineb sellest ajast ka "Elton's song", laul, mis on Eltoni enda sõnade kohaselt selle albumi parim ja mida ta on korduvalt oma hiidpikast repertuaarist valinud ka kontsertidel esitamiseks. Eks ta ole, rebaseplaat ja üldse kogu seitsmekümnendate lõpp ning kaheksakümnendate algus on toona pilvedes elanud Elton Johni loomingus üsna kaootiline periood. Taasühinemine oma tavapärase lüürika autori Bernie Taupiniga oli küll juba toimunud aga hititandemi korralikult käima jooksmine nõudis veel veidi aega ja nii ei ole Taupin kuidagi seotud ka "Elton's song'i" loomisega. See au läheb hoopis Tom Robinson'ile, kes oli seitsmekümnendatel Suurbritannias üks valjuhäälsemaid gay-õiguste eest seisjaid ning takkapihta veel ka tunnustatud muusik ja mitmete hittide autor. Muuhulgas oli Robinsoni loodud ka kunagine Londoni Pride'i tunnuslugu "Glad to be gay", mis jõudis tookord koos teise suure hiti "Don't take no for an answer'iga" Briti singlite edetabelites 18. positsioonile.

Aga Eltoni laulu juurde tagasi tulles, siis on sellega natuke segased lood. Nimelt väidavad mitmed allikad järjekindlalt, et see ilmus ka singlina, üheski ametlikus diskograafias sellenimelist plaati aga pole. Singliteooriat toetab ometigi fakt, et valmis ka video (tegu oli 1981. aastaga, videobuum oli alles algamas ja enamus bände ei pidanud sellest uuest ja üsna kulukast meediumist veel midagi, Elton aga küll ja seda enam on vähetõenäoline, et nad filmisid selle lühifilmi lihtsalt oma lõbuks) ja natuke ka see, et "The fox" oli kõige esimene album, mille Elton avaldas David Geffen'ile kuuluva plaadifirma all. Kõige tõenäolisemalt singel siiski ilmus (või vähemalt pidi ilmuma) aga kuna Eltoni-suguse superstaari puhul oli täiesti reaalne oht, et selline "kohutav pedepropaganda" jõuab edetabelitesse, siis tõmmati pidurid peale. Ei mängitud laulu raadiotes, ei näidatud videot televisioonis. Ja video, mille tegevus toimub briti internaatkoolis ning räägib ühe poisi armumisest teise poissi ajas viktoriaanlikud pseudopuritaanid loomulikult tagajalgadele. Lugu, millistest tegelikult kõik teadsid aga millest kellaviietee ja kurgivõileibade kõrvale rääkida ei kuulunud hea tooni juurde... Nagu juba ka öeldud, oli ju lõppude lõpuks kalendris siis aastanumbriks 1981 ja Bronski Beat'i tabusid purustava singli "The smalltown boy" ning noorte meeste skandaalse debüüt-LP "Age of consent" ilmumiseni jäänud veel kolm aastat.

Seesama Elton'i video, mida ülaltoodud lingilt ka YouTubest vaadata saab, põhineb aga osaliselt Lindsay Anderson'i poolt 1968. aastal lavastatud filmil "If..." (peaosas Malcolm McDowell), mis nüüd lõpuks ometi paistab ka DVD-le jõudvat. Vähemalt on ilmumiskuupäevaks välja öeldud 19. juuni 2007 ja see peaks ilmuma "Criterion collection'i" kaubamärgi all.

Kommentaare ei ole: