20 detsember 2007

Diana - Last days of a princess (2007)

Diana : Last days of a princess
Lavastaja: Richard Dale
2007
http://imdb.com/title/tt1058073/

Diana - Last days of a princess - DVD Kümme aastat peale traagilist õnnetust, milles lõppes printsess Diana elu, on ta surma põhjuste ümber ikka veel sama palju vasturääkivusi ja salatsemist kui 1997. aastal. Hoopiski mitte nii hästi teatakse aga sellele kurvale sündmusele eelnenud nädalaid Südamete Kuninganna elus. See film keskendubki Di kohtumistele Dodi'ga, nende puhkusereisidele Vahemerel ning elule Pariisis.

Televisiooni jaoks toodetud film, mis on kokku pandud turvakaamerate salvestustest, intervjuudest (teiste hulgas saavad sõna ka Dodi isa, üks peamistest turvameestest ja mitmed teised) ning näitlejatega lavastatud stseenidest ja mille valmimise ajal käinud kõmu lubas sellest enneolematut dokumentaalsust ja tookordse surmasõidu kõikide küsitavuste likvideerimist. Nojah. Kuda need venelased nüüd ütlevadki: "Hoteli kak po-lutshee no polutshilsa kak vsegda."

Tegelikult ei räägi see film midagi uut. Ka kõige meediakaugemad inimesed on selle veidi rohkem kui kümne aastaga, mis Di surmast möödas, arvatavasti kuulnud detailselt tol ööl juhtunust. Või vähemalt seda kõige levinumat ametlikku versiooni, kus viimasel hetkel pettemanöövri läbiviijaks palutud Ritz'i hotelli purupurjus turvajuht lubatust rohkem kui kaks korda kiiremini kihutades tunneli taladesse põrutas, tappes lisaks endale ka Lady Di ning Dodi Al-Fayed'i.

Eks Diana surm jääb samasuguseks legendiks nagu omaaegne James Dean'i omagi: alati jäävad mingid lahtised otsad ripakile ning alati on skeptilisi vandenõuteoreetikuid, kes küsivad "aga mis siis kui see ikkagi hoopis naamoodi juhtus?" Ametlikku versiooni populariseeriva ekraniseeringuna korralik töö, mille teravik on suunatud Mohammed Al-Fayed'i suunas, näidates teda ülbe, ignorantse ja mitte kellestki hooliva miljardärina, kelle eesmärk oli Suurbritannia tulevase kuninga ema siduda oma perekonnaga. Selge nätakas egiptlase pihta, kes on aastaid järjekindlalt süüdistanud oma poja ja Diana surmas briti salateenistusi ning mida siis ametlikud uurimisorganid sama tuima järjekindlusega eitanud on. Uusi fakte ei hakanud filmist küll ühtegi silma ning absoluutse dokumentaalsuse koha pealt ma reserveeriksin endale nii mõneski punktis väikesed eriarvamused.

Sellegipoolest, kes ikka oskab öelda, äkki kõik juhtuski just täpselt nii nagu selles filmis. Või siis oli kõik hoopis teistmoodi.

6/10

Kommentaare ei ole: