29 aprill 2009

Terry Pratchett's The colour of magic (2008)

Terry Pratchett's The colour of magic
Lavastaja: Vadim Jean
2008
http://imdb.com/title/tt1079959/

Võlukunsti värvi plakatid ja DVD
Nüüd on see siis täiesti ametlikult tõestatud, et Pratchetti Kettamaailma on praktiliselt võimatu filmida nõnda, et vanameistri vaimukustest kümnendikkugi ekraanile jõuaks. Peale mitmeid katsetusi kapitaalselt aia taha läinud multikatega (Soul music, Wyrd sisters) söandati lõpuks ka "päris" filmiga kätt proovida ning et Hogfather täiesti arusaamatul kombel mõningast edu saavutas, mindi kohe veelgi suurema tüki kallale. Ehk siis võeti Kettamaailma kaks esimest raamatut (Pratchett ise kaebas DVD-l olevas kommentaaris, et algul oli mõte piirduda vaid esimese köitega aga kui nad hakkasid seda stsenaariumiks ringi kirjutama, siis selgus, et see polegi mitmel põhjusel eriti võimalik) ning klopsiti neist kokku rohkem kui kolm tundi kestev, kaheosaline telefilm. Tõsi, kärsitud ameeriklased kärpisid selle enda juures küll praktiliselt tund aega lühemaks, nii et kui kellegil on soov seda kettal osta, siis tasub briti originaalvarianti otsida.

Jah, film on korralikult tehtud, lugu jookseb ilusti, näitlejad (Sean Astin, David Jacobs, Tim Curry ja isegi patriitsina esinev Jeremy Irons) on toredad, tegevuspaigad mõnusad ning efektid tasemel aga ikkagi jääb see kõik üsna haledaks illustratsiooniks Pratchetti teksti tulevärgile. Selle asemel, et filmis toimuvale kaasa elada, mõlgutasin ma seda vaadates hoopis kõrvalisi mõtteid, näiteks Rincewindi mõõgavõitlusstseenis tuli mulle meelde kuidas soliidses eas Jacobs kurtis peale võtete lõppu, et see oli nüüd küll üks väga vale mõte kui ta otsustas selle stseeni juures dublandist loobuda. Tilbendada kaks päeva pea alaspidi maast meetrite kõrgusel sinise ekraani ees ning üritada kõrvale põigelda Rincewind'i perforeerimiseks mõeldud mõõgatorgete eest, ei olnud 67-aastase mehe jaoks just elu tipptund.

Nii et jah, korra vaadata ju võib aga väga palju sest televersioonist loota ei maksa. Muidugi ei sega asjaolu, et sellest küll suuremat asja ei saanud, stuudiot juba järgmist asja ekraanile toomast, seekord siis sahmerdavad nad "Going postal'i" kallal, mis peaks millalgi tänavu telekasse jõudma. Nunuh...

4/10

2 kommentaari:

Ulmeguru ütles ...

Noh, ega ma sellest filmist midagi eriti ei oota, sest need kaks esimest raamatut on sarja kõikse kehvemad...

Orikavana-film mulle küll meeldis... kuigi, eks ta üks telefilm(/lavastus) ole.

ancientboy ütles ...

Orikavana-film ongi IMO muide parem. Nii paari punni jagu kümnest.