03 aprill 2009

GLIK'i juhtum

Kirjasaatjatelt, kes laiali üle maa, laekub lisaks vihjetele vahel ka küsimusi. Seekord näiteks selline: "...sina kindlasti tead, miks Glik oma uksed sulges. Jagad seda teadmist ehk teistelegi?"

Erinevalt staarblogijatest on mul neid kirjasaatjaid aga ilmselgelt liiga vähe, sest konkreetset vastust siiani lihtsalt pole. Isegi pedefon, mis tavaliselt heliseb momentaalselt kui kedagi nähakse kusagil kellegagi (kõige kurioossem oli lugu, mil üks kohalik poolprominent, kelle seksuaalse suundumuse kohta tähelepanelikel kodanikel ammu kahtlused olid, lõpuks Friscos teise mehega "vahele jäi" ja veerand tundi hiljem potsas mu telefoni SMS, mis oli saadetud algul Ameerikast ühele Soomes asuvale semule ja sealt tuli see kohe mulle edasi...) on vait kui sukk. Äkki ma peaks oma pedefoni akusid kontrollima?

GLIK
Ma sain ise sellest GLIK'i-asjast teada tänu Krissu blogile ja kui ma selle jutu peale kulmu kergitades veidi arupärimisi tegin, vastati mulle, et õigupoolest ei tea keegi suurt midagi peale selle, et keskus juba aasta algusest kinni on ja et ülalmainitud lingil toodud jutt päris tõele ei vastavat, sest raamatute paremik olevat kindlas kohas ning ootavat helgemaid aegu. Tsiteerin: "Väärt lugemine on kindlates kätes hoiul, ning kui oleks kohta, kus seda eksponeerida siis arvatavasti muutuks raamatukogu ka taas avalikuks."

Noh tingiv kõneviis on muidugi parem kui üldse mitte midagi. Selles valguses on äärmiselt jabur aga asjaolu, et nende koduleht on endiselt ülal ja seal pole poolt sõnagi olukorra muutumise kohta. Ikka "tulge meile külla" ja "helistage meile" ja "me oleme avatud" ja nii edasi. Varsti juba neli kuud sulgemisest. Ma tegin mõne päeva eest paaris kanalis, mida minu teadmist mööda loevad nii kunagised kui ka praegused gliklased (s.t. GLIK'i taga seisnud organisatsiooni inimesed), ka sellekohase märkuse aga ei midagi. Keda see pisiasi ikka huvitab, eks ole.

Niih. Nüüd. Järgnev ei pretendeeri absoluutsele ega ajaloolisele tõele ning on spekulatsioon teemal mis tegelikult juhtus?

Esiteks sai raha lihtsalt otsa ja keegi ei viitsinud/tahtnud uut projekti kirjutama hakata. Teiseks (ja minu meelest võib just siia koer maetud olla, eriti arvestades seda asjaosaliste kidakeelsust ning teema ümber hõljuvat saladuseloori), nagu Eestis on ajalooliselt juba tavaks kujunenud, peab igaühel olema ju OMA organisatsioon. Niisiis loodigi järjekordne MTÜ, mille põhitegevuseks on seni jäänud küll glamuursete pidude korraldamine Tallinnas ja Tartus. Kuigi lubatakse, et ka sealt saavat inimesed vajadusel samasugust nõustamist nagu GLIK'ist. Tsitaat: "LGBT-alast infot saab aga kasvõi Mittetulundusühingult Eesti Gei Noored."

Ma ei kahtlegi, et nimetet MTÜ-s sebivad asjalikud noored inimesed aga algatuseks on see juba kõike muud kui vanuseneutraalne. Ma tõesti tahaks teada, mitu keskealist meest-naist on näiteks neile uhketele pidudele tulnud selleks, et oma peas toimuvast segadusest rääkida? Kus on telefoninumbrid, millele helistades infot saaks ja muu selline?

Tõtt-öelda on see mul siin osaliselt muidugi porisemine porisemise pärast. Mulle isiklikult pole seda GLIK'i kunagi vaja olnud aga paljudele teistele kindlasti oli ja oleks praegugi. Minu meelest oli see omas valdkonnas seni kõige paremini tööle hakanud organisatsioon ja poleks olnud mingit vajadust töötavat ettevõtet allavett lasta vaid sellepärast, et keegi enam ei viitsinud või et oli vaja uue MTÜ jalust konkurent ära saada. Mis ta siis seisab meie rahakraanil ees! Kuigi mõlemad oleks võinud kenasti koos ja üksteist üldse mitte segavalt eksisteerida.

Ja kurat küll, koristage kodulehelt lõpuks ometi see eksitav info ära.
---
edit (seitsmendamal aprillikuu päeval kahe tuhande üheksandamal aastal pärast Jeesus Kristuse sündi): Ma pidin ainult nädal aega kraaksuma ja voila! ongi kodukal parandused tehtud. Tore!

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh :-)

Unknown ütles ...

Noh, tead, ma ei ütleks, et Eesti Gei Noored midagi ei teeks. Kes on Eesti esindaja Baltic Pride`il, kes suudab vähemalt osa inimesi kokku tuua ja tegevust pakkuda, kes sai just tuhandeid kroone Euroopa Noortelt, et teavituskampaaniat läbi viia, kes alustas projekti "Tavalised lood" (pen.ee), kes esindab mEesti geikogukonda rahvusvahelistes projektides. Õige vastus EGN. Ja riigi käest me ka raha ei luni, see tuleb nendelt "glamuuripidudelt". Väga kerge on kritiseerida, kui ise ei pea midagi tegema. Nagu sa ütlesid, et sul polnud kunagi GLIKiga mingit tegemist olnud, ega väga paljudel teistel ka polnud ja töötajad lihtsalt istusid seal. Nende kontaktide koha pealt on sul õigus. Nüüd sai meie uus koduleht ka valmis, püüame vajalikud kontaktid üles panna..

ancientboy ütles ...

Esiteks ei öelnudki ma, et te midagi ei tee. Kindlasti on kellegile ka neid pidusid vaja, muidu teil seal ju rahvast ei käiks. Euroopast rahasaamine on just see, millest ma põgusalt kirjutasin: piisavalt efektne projekt lõi rahakraanid valla ja nüüd jääb üle huviga oodata, kuidas te seda kasutate. Ja mis neisse niinimetatud esindamistesse puutub, siis palun! Ma olen piisavalt vana, et teada, millised mullid need "esindamised" on ja kuidas neist peale asjaosaliste endi eneseteadvuse tõusu ning kellegi kolmanda raha eest ringireisimise mingit reaalset tolku pole.

Teiseks olen ma viimase paarikümne aasta jooksul juba korduvalt näinud kuidas erinevad geiorganisatsioonid omavahel kaklevad ja lõpuks kõik kõige kaduva teed kaovad (Sama toimub siin Eestis muidugi ka praktiliselt igas muus valdkonnas) ning GLIK oli ses mõttes positiivne erand.

Kolmandaks oli kriitika eelkõige suunatud gliklaste pihta, kes, kui nad asjaga enam tegeleda ei viitsinud, ei suvatsenud kõiki lahtisi otsi kokku siduda. Niimoodi ei tehta või vähemalt ei tohiks teha. Heh, nad isegi ei ole kogukonnas sees suutnud avalikult teada anda, et nad enam ei tegutse, mis siis veel muust rääkida.

Moscooni ütles ...

Tead, ära nori, ancientboy. Eesti Gei Noored on kõigiti oma ülesannete kõrgusel.

Mainid siin ülal ealist diskrimineerimis. Mõistlik oleks, et keskikka jõudmise ajaks peaks kõik idenditeedi probleemid olema selja taha jäetud. Suisa narr oleks näha kuidas mingi neljakümnele lähenev kiilanev ja õllekõhuga mees tuleb ja hakkab oma gaymuredest rääkima. Selliste põhimure on teada: elu on karm ja ilusaid mehi enam ei saa. Sedasorti murega gayorganisatsioonid küll tegelema ei peaks. Mida muud siis kesk ja vanemaealised küsima võiks tulla?

Glamuursed peod on by the way imago jaosk väga olulised. Fucking tüdind olen, et tihti kujutab meedia gaysid mingite elu alla jäänud õnnetutena, kel väga raske kohaneda. See imago tuleks juba ammu asendada uuega: gayd kui keskmisest palju ilusamad, hoolitsetumad, bbränditeadlikumad, glamuursemad ja trendikamad kodanikud. Gay - see tähendab laitmatut maitset ja stiilitunnetust. Gayd kui ühiskonna avangard, kes tarbib kõige rafineeritumaid, ekslusiivemaid ja kallemaid tooteid.

As ideal oleks gay ekslusiivsuse ja stiilsuse näitaja, etalon, kelle järgi siis ka kõik heterod joonduvad.

Unknown ütles ...

to Moscooni

lõpp oli hea :)

Anonüümne ütles ...

"Suisa narr oleks näha kuidas mingi neljakümnele lähenev kiilanev ja õllekõhuga mees tuleb ja hakkab oma gaymuredest rääkima."

Et nagu mida? Kas neljakümnestel ei tohigi enam muresid olla? Ma kujutan küll ette olukorda, kus nt. keskealine perekonnaga (naine, lapsed) inimene avastab, et tahaks oma elus uue lehekülje pöörata ja vajaks nõustamist, kuidas seda kõige valutumalt korraldada.

"As ideal oleks gay ekslusiivsuse ja stiilsuse näitaja, etalon, kelle järgi siis ka kõik heterod joonduvad."

Inimese seksuaalse suundumuse ja stiilsuse sidumine on küll päris meelevaldne. Mille krdi pärast peab looma kogu aeg mingeid stereotüüpe? Ilma, iseendana, ei oska elada või?

ancientboy ütles ...

Moscooni on selline tegelane, kes (juhul kui ta ei ole muidugi vastaspoole provokaator ja isegi sel juhul oleks see äärmiselt jabur...) peab veel kõvasti elumerd seilama, enne kui ilmaasjadest natukenegi aru saama hakkab. zenbonbon natuke juba seda teemat lahkas.

Inimesed, kes on täna keskealised, pärinevad sellest ajast kui teatud homoseksuaalsed aktid oli seadusandluse järgi kriminaalkuritegu. On täiesti arusaadav, et selles eas inimestel võib olla (ja paljudel ongi) probleeme omaenda seksuaalsusega. Ehk ei maksaks kogu ülejäänud ilma oma mätta otsast vaadata?

Aks, Moscooni viimane lause on samamoodi jabur kui kogu ta eelnev jutt. Kas see meeldib sulle või mitte, me oleme täpselt samasugused nagu ka heterod. Peale ühe väikese erinevuse. Milleks vastanduda? Kui me tahame võrdsust, siis on elementaarne, et me eeldame, et ka "vastaspool" on meiega võrdne, mitte ei arva, et nad ongi mingil põhjusel meist kehvemad. Inimese seksuaalne orientatsioon ei määra ära ta iseloomuomadusi. Nagu ülaltpoolt ilusasti ka näha on. :)

jaan ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
jaan ütles ...

Veebikolumnist A ütles...

Peod on kõigest jäämäe tipp EGNi tegevuste hulgas ja ka vanus ei ole liikmeks astumisel takistuseks. Elukogemust hindame kõrgelt. Oleks vaid rohkem neid, kes valmis toetajaliikmeks astuma!

Neljakümmnendates härrad ei ole kunagi pidudel ukse taha jäänud. Kõnedele ja kirjadele vastame ka kindlasti. Seejuures aga tuleb olenemata vanusest arvestada sellega, et kõigil EGNi vabatahtlikel on ka põhitöö, millega hobi finantseeritakse, ning seetõttu võib vahel aega minna.

Üks armsamaid hetki, mis mul praegu EGNiga meenub on jõuluballilt, kus sõbraga jäime jõllitama valssi tantsivaid vanahärrasid. Mitmel inimesel oli pisar silmas. See oli lihtsalt nii soe, kadestamisväärne ja lootustandev vaatepilt.

ancientboy ütles ...

Nõus. Aga nagu ma juba eelpool ütlesin, ei olnud kriitika suunatud mitte EGN suunas vaid selle pihta, et GLIK ei ole suvatsenud enda tegevust korralikult ära lõpetada. Ka Sina olid jupp aega seal tähtis asjapulk, kindlasti on Sul vanadest aegadest säilinud mõjuvõimu, et kasvõi veebileht korda teha.

mari ütles ...

ancientboy - absoluutselt näiteks olen mina sinuga ühte meelt, eriti mis puudutab seda sinu kommentaari kell 4/4/09 14:57. Ja lisaks - tõesti - üle 30sena ei tunne ka mina absoluutselt mitte mingit seost mingite ühendustega, mille nimes sisaldub "noored" ja no kohati on ka natuke piinlik, kui need nn noorteorganisatsioonid väga tõsiselt sõna võtavad, sest paraku kumab neist ikka selline lapsemeelsus vägagi läbi. Ainuke asi, mille koha pealt ma vaidleks vastu - tead, see GLIK ei olnud siiski mingi "püha lehm", seda enam, et tõesti - paraku need töötajad peamiselt tegid seal ilmselt oma aega parajaks ja noh, andke andeks, aga mis nn nõustamisest me räägime, kui need nn töötajad olid valdavalt lapsed metsast, kes ei omanud ikka mingeid teadmisi:) Nii et tõesti - viimased 2 aastat (või ka rohkem) ei olnud GLIK ka mingi positiivne erand. Küll aga tekkis mul siiski huvi, et mismõttes parem osa raamatutest on kusagil hoiul?? Kus kurat?!

ancientboy ütles ...

Ei, ma ei arvagi, et GLIK püha lehm oleks olnud. Aga ta oli toimiv organisatsioon ja kindlasti oleks olnud lihtsam seda paremini tööle panna kui uut firmat asutada ning kõike nullist alata. Noh, jääb üle loota, et vahest tuleb ka EGN-l (või kellegil, keda veel pildil ei olegi) midagi välja ja praegu eksisteeriv vaakum saab ükskord jälle täidetud. Ning et organisatsioon jääb ellu ka siis kui järjekordsed projektirahad on nelja tuule poole laiali kulunud.

Iseenesest on muidugi ka paarikümne aasta ringis noorte seas väga asjalikke tegelasi, iseasi, kui palju neile lõpuks sõnaõigust jäetakse või kuipalju nad seda ise tahavadki. Ja minu jaoks tundub tõesti natuke veider, et end hetkel kogu eesti geikogukonna eestkõnelejaks pidavad sellid rõhutavad juba oma organisatsiooni nimes, et see on NOORTEorganisatsioon. Jajah, Moscooni ja kompanii, võite mind nüüd vabalt sõimata, et ma enam ise nii noor ei ole ja et see on puhas kadedus, mis minus räägib... :D

Kuskohas see paremate raamatute hoiukoht on, mina ei tea. Ma lihtsalt tsiteerisin seda, mida mulle kirjutati ja mina naiivne mõtlesin, et ju nad siis mõtlesidki seda portsu, mille Krissu enda juurde taris. Aga nüüdseks olen ma aru saanud, et tema käes neid küll ei ole. Ju see siis mingi salajane hoiupaik kusagil maa-aluses pangaseifis on. :)

Anonüümne ütles ...

Noored on EGNi nimes väga lihtsal põhjusel- selleks, et mainitud Euroopa rahad organisatioonini jõuaksid peab ennast kuhugi rühimatama. Noortele eraldatatakse suuremad summad ning seetõttu on võimalused kordi suuremad kui lihtsalt Eesti Geidel :)
Nimevalikul sai see lihtsalt oluliseks kriteerumiks

* Aksi poolt välja toodud rahastus on justnimelt Euroopa Noorte poolt ning nende rahajagamise idee on noorte (kuni 30a) organisatsioonide esimeste sammude toetamine. Raha saamine näitab väga hästi, et nimi tuli kasuks

Seetõttu on EGN paberite järgi kohustatud pisut piirama vanemate liikmete hulka, kuid ilmselt ei tule reaalselt selline piirang kunagi elus rakendamisse.
Ka juhatuse liikmete hulka on oodatud vanemad ja elukogenumad just oma teadmistepagasi tõttu

Gliki väljasuretamise eest EGN küll vastutav olla ei taha. Seda enam, et tegelikkuses toimus Tallinna Gei Noorte (EGNi töögrupi) ja Gliki vahel koostöö, mille tulemusena toimusid viimase ruumides Tallinna üritused (nt kirjandusõhtu)

ancientboy ütles ...

Janika, teades natuke Euroopa rahade liikumisest, siis põhimõtteliselt midagi sellist ma kahtlustasingi, tänud seda kinnitamast! :)

Samuti oli minu jaoks uudis, et mu poolt huupi väljapakutud vanuseline diskrimineerimine lausa paberitesse sisse kirjutatud on ("Seetõttu on EGN paberite järgi kohustatud pisut piirama vanemate liikmete hulka, kuid ilmselt ei tule reaalselt selline piirang kunagi elus rakendamisse.") Huvitav teada igatahes.

Mu spekulatsiooni teine pool (GLIK vs. EGN) põhines lihtsalt asjaolul, et GLIKi inimesed sulandusid sujuvalt EGN ridadesse. Eks asju võib nimetada nii- ja naapidi, antud juhul ma lihtsalt teen taas järelduse, et lihtsama raha saamise teed minnes ei viitsinud keegi GLIKi jaoks keerulisemaid projekte enam kirjutada. Q.e.d.

jaan ütles ...

Janika ajab siin natuke segast aga p.m. on EGNis vanuseline piirang et mahtuda EV seaduste järgi noorteorganisatsiooni kriteeriumi alla mille täitmiseks peab 2/3 liikmeskonnast olema nooremad kui 26. Tegelikult see vanuseline piirang on võrdlemisi mõttetu sest noorteorganisatsiooni kriteeriumite täitmine annab vaid teoreetilise võimaluse Haridus ja Teadusministeeriumiumilt toetust küsida aga seda ei ole plaanis teha.

Kurb reaalsus on, et üle 26 aastaseid aktiviste nagu väga ei ole. Meestel on üldse kuidagi väga ükskõik sellest mis ümber ringi toimub ja naised lähevad avalikkuse eest tagasi kappi kui perre ilmub kolmas liige.

GLIK oli loodud STLH-ennetamiseks meestega seksivate meeste hulgas ja seda valdkonda ka vaid rahastati aga töötajad püüdsid alati tegeleda LGBT-temaatikaga laiemalt, mistõttu valitses seal alati pisut skisofreeniline õhkkond.

jaan ütles ...

...ja see EGNi "firmaks" nimetamine on ka pisut liigne sest praegu tegelevad EGNi vabatahtlikud sama moodi LGBT-teemadega oma vabast ajast ja tasu saamata... nii nagu tegid seda ka GLIKi töötajad turvaseksi propageerimise kõrvalt.

biancoest77 ütles ...

Ma lihtsalt ytlex, et EGN juhatuse liikmena ei näe ma seost GLIK ja EGN vahel (va peamine sihtgrupp ehk Eesti LGBT rahvas). EGN kasvas välja hoopis teiste inimeste ja tegevuste tulemusel ning GLIK ei ole antud organisatsioonile mingeid funktsioone edasi "pärandanud". GLIKi kodukal ei tee parandusi EGN, GLIKi info- ja abitelefone ei asenda EGN. Samas loodan siiralt, et yhel päeval on EGNil nii palju ressursse ja võimalusi, et sarnast tugifunktsiooni kogukonnale pakkuda. Seni saame teha vaid seda, et kui keegi meie poole pöördub konkreetse kysimuse v murega, siis vastame kuidas oskame.