26 juuli 2007

Ghost rider (Põrguline) (2007)

Ghost rider - DVD-d, filmiplakatid ja muu
Ghost rider (Ghost rider - Põrguline)
Lavastaja: Mark Steven Johnson
2007
http://imdb.com/title/tt0259324/
http://www.superkinod.ee/movie/33199/

Selleks, et päästa oma sureva isa elu, sõlmib noor trikirattur Johnny Blaze (Nicolas Cage) lepingu Mefistotelesega (Peter Fonda) ning lahkub kurbusega oma elu suurimast armastusest Roxanne’ist (Eva Mendes). Aastaid hiljem kohtuvad nad taas. Tüdrukust on saanud edukas reporter, Johnnyst aga Ghost Rider, ”põrgu pearahakütt”, kelle ülesandeks on võidelda põgenenud deemonite ja muu üleloomuliku rämpsuga. Nüüd vajab Mefistoteles Johnny abi, et nurjata oma poja (Wes Bentley) plaan kõrvaldada allmaailma valitseja troonilt ning tuua põrgu üles, maapinnale.

Ühe sõnaga: Oeh! :(

Ma hakkasin filmi vaatama ühe soovituse peale suht puhta lehena. Jah, ma teadsin, et see on koomiksi järgi tehtud ning et juba koomiksis sekeldas ringi põleva kolbaga motikamees ja see oleks juba iseenesest pidanud hoiatav märk olema (ei hooli ma eriti ei motikatest ega ammugi leekivatest kehaosadest) aga sellegipoolest läksin õnge. Vist lootuses, et Coppola vennapoeg end nüüd täielikku rämpsu sisse mässinud ei ole. Asjata.

Niisiis. Stoorit pole ollagi (no see kolme joonega tõmmatud intriig ja noorte luhtunud armulugu võis ju koomiksit häda pärast vee peal hoida aga filmi jaoks jäi sellest selgelt väheks), näitlemisega on kah väga kehvasti (Arizona Daily Star'i kriitik näiteks alustas oma arvustust irooniliselt: "For years scientists have theorized that one day Nicolas Cage would overact so badly that his head would burst into flames. Now, with "Ghost Rider," the phenomenon has finally come to pass.") ja isegi eriefektid on igavad. No ja siis veel paljudes filmides ja lugudes esinev asjaolu, et muidu kõikvõimas Põrgu valitseja osutub ühel hetkel äkki nii äbarikuks, et oma võsukesega toime tulemiseks peab ta palkama mõne sureliku. Fuih! Lavastaja Mark Steven Johnson oleks pidanud jääma nende liistude juurde, mis tal hästi välja tulid (Lemmon'i ja Matthau geniaalsed "vanade torisejate" filmid olid mõlemad tema kirjutatud) ning mitte müüma oma hinge tont teab kellele, et saada võimalust nüüdseks juba kahe hittkoomiksi (esimene oli "Daredevil") järgi tehtud läbikukkunud filmi tegemiseks.

"Ghost rider'is" oli paar lahedat asja kah. Esiteks oli saatana rollis siin näha veel ühte (kunagist) rider'it, nimelt Peter "Easy rider" Fonda't (kelle esimesel ekraanile ilmumisel ma miskipärast veendunud olin, et "Millenniumi" staar Lance Henriksen on oma niigi tiheda filmimisgraafiku sisse veel ühe filmi suutnud mahutada) ja teiseks tõi Sam Elliott'i mängitud Johnny vanem "kolleeg" sisse vahelduseks täitsa mõnusat vesternitemaatikat. No ja Matt Long noore Johnny Blaze'ina oli lihtsalt nunnu aga see oli ka kõik.

3/10

2 kommentaari:

Trash ütles ...

Coppola vennapoeg peaks juba ise ohumärk olema. Ainukesed filmid kus ma teda kannatanud olen on Wild at Heart ja Adaption, viimast sai aga ka ilma teda märkamata nautida.

ancientboy ütles ...

"Wild at heart" oli tõesti hea ("Adaptation'it" pole lihtsalt näinud) aga mina ei meenutaks paha sõnaga ka ta 1996-1997 aastate möllufilme ning isegi mitte vaese mehe Indiana Jonesi ehk "National treasure't", paraku ei jõudnud aga "Ghost rider" isegi mitte ligilähedaselt nende mainitud filmide (The Rock, Con Air, Face/Off etc) süütult tobeda meelelahutuseni :)

Ahjaa, kui ma nüüd mälus kaevan, siis "Birdy" oli muidugi kah täitsa korralik film.