30 juuni 2010

Weird science (1985)

Weird science
Lavastaja: John Hughes
1985
http://imdb.com/title/tt0090305/

Weird science

Kaks nohikust koolipoissi vajavad hädasti midagi, et oma sisemisest ebakindlusest jagu saada ja no loomulikult vajavad nad ka tüdrukut. Nii nad otsustavadki lüüa kaks kärbest ühe hoobiga ning loovad moodsat tehnoloogiat kasutades oma koduarvuti abil ühe Tõelise Naise. Noorte Frankensteinide mõningaseks üllatuseks ärkabki nende Lisa-nimeline looming ellu ja asub poiste elu otsustavalt ringi korraldama, hoides neil silma peal ning samal ajal pannes neid pidevalt olukordadesse, millest nad peavad omaenese tarkusega välja tulema. Tädi on poistele ühesõnaga selline kasvatusrobot, kes teeb senise tegemata töö ära kiirkorras.

Lisaks juba iseenesest ulmelisele arvutinaisele (teema, mida on üksjagu ekspluateeritud) virutab Hughes mõnuga ka teistest tolleaegsetest menuulmekatest, kasvõi vanemate äraolekul korraldatud suure peo ajal maja laiali lammutav Mad Maxi motogäng või sitapeast vanema venna (Bill Paxton) ootamatu alter ego, Star Wars'i äbarik ja laialivalguv elukas.

Ilmselt väärib küll märkimist ka asjaolu, et tegu on Robert Downey Jr. ühe esimese suurema ülesastumisega filmilinal, peaosalisteks olid aga hoopis Ilan Mitchell-Smith, kelle filmikarjäär jäi küll kahetsusväärselt lühikeseks ja kes on viimased paarkümmend aastat õpetanud erinevates Texase ülikoolides ajalugu ja inglise keelt, ning tuntud lapsalkohoolik Anthony Michael Hall (alustas padujoomist 13-aastaselt ja oli viis aastat hiljem nii põhjas kui olla saab, jättis siis aga joomise maha - väidetavalt on ta olnud kaine alates 1991. aastast), kes pärast segasevõitu aegu on kenasti tele- ja filmiparnassusele tagasi roninud. Lisa osatäitjaks on praegu viiekümne aastane omaaegne supermodell Kelly LeBrock, kelle filmikarjäär küll eriti suurt hoogu sisse ei saanud (kuigi ta üht-teist on aastate jooksul teinud), kuid kelle piltidega ajakirjade (ta on eelkõige Eileen Fordi esikaunitarina moode demonstreerinud vähemalt sajas ajakirjas) eest makstakse vahel oksjonitel kaunis ilusaid summasid. Muide, Kelly teine abikaasa, kellega tal on kolm last ja kellest ta praeguseks lahutatud on, oli Steven Seagal.

Võimalik, et see on kõige tobedam film üldse, mis noortekomöödiate kadunud vanameister iial ekraanile on toonud, samas oli seda isegi praegu üle vaadata täitsa mõnus ja itsitamaajav. Tähevarte Jabba halekoomilise paroodia selles olin ma aga üldse ära unustanud.

6/10

Kommentaare ei ole: