30 juuni 2010

Going postal (2010)

Going postal
Lavastaja: Jon Jones
2010
http://imdb.com/title/tt1219817/

Terry Pratchett's Going postal - DVD Niiske von Lipwig on suurejoonelise haardega suli, kes ühel ilusal päeval leiab end võllas rippumas. Surmaga kohtumise asemel leiab ta end toibudes aga hoopistükkis Ankh-Morporki patriitsi juurest, kes annab talle valida kahe võimaluse vahel. Kas ta hakkab kõrge ülemusena taaselustama linna postkontorit (mis kättejõudnud klakside ajastul tundub pea kõigile väga rumala ideena) või läheb seekord juba lõplikult surma. Niiskel ei kulu just palju aega õige otsuse tegemiseks.

Raamatu (eesti keeles "Postiteenistus", Varrak 2009) teksti on jällegi tublisti muudetud aga kuna vanameister ise oli asja juures (muidugi teeb ta ka kohustusliku ekraanikülastuse, mängides filmi lõpupoole ühte postiljonidest), siis oli see kindlasti kooskõlastatud. Kuigi sarnaselt paljudele nurisejatele ei saa ka mina aru, miks Pratchett ühe oma vahimeeste-minisarja peategelase, libahundist seersant Angua kuju niimoodi ära lörtsida lasi. Seda enam, et antud loo puhul polnuks teda ka selleks paariks minutiks üldse vaja olnud ekraanile tarida.

Peategelaste valik on see-eest aga super. Hea küll, peaaegu. Rohkem monsensjöör Poirot'na tuntud David Suchet oli Niiske von Lipwig'i ohtliku vastase rollis koomiliselt naeruväärne ja närvihaiget vampiiri mänginu ajas oma karikatuursusega juba laginal naerma. Aga näiteks Lord Vetinari rollis on nüüd küll juba raske ette kujutada kedagi teist kui Charles Dance'i, täpselt sama lugu on ka Niiske ja ta südamedaami Adora Belle Dearheart'i (vastavalt siis Richard Coyle ja Claire Foy) ning veel paljude osatäitjatega.

Kolmanda (koos animatsioonidega küll juba kuuenda) Pratchetti adaptsiooni vaatamise järel võin mina küll öelda, et nad võiks sama tiimiga juba "Rahategu" filmima hakata. "Going postal" muide võeti suuresti üles Budapestis ja nagu tegijad ise on naernud, hoidsid nad selle kõigega kohutavalt raha kokku, sest paljude dekoratsioonide ehitamine jäi ära, kuna nad leidsid juba olemasolevatest, sajanditevanustest hoonetest vajalikud ruumid, keldrid ja koridorid. Nii et väike stardikapital peaks olemas olema.

Jah. See oli nüüd küll üks mõnusalt veedetud kolm tundi. Igatahes.

9/10

Kommentaare ei ole: