30 juuni 2010

Great planes. 747

Great planes: 747
Lavastaja: John Honey
?
IMDB - ?

Great planes - 747 Hiiglaslik Seven Forty Seven, olles esimene wide-body reaktiivmootoritega kommertslennuk, on kahtlemata üks maailma tsiviillennundust enim mõjutanud lennumasin ja tänu oma iseloomulikule kühmule ka üks äratuntavamaid. Pika ja põhjaliku ülevaate lennuki saamisloost annab oma intervjuus Malcolm Stamper, tolleaegne Boeingu aseboss, kes oli 747-projekti eest vastutav. Ta räägib sellest, kuidas lennuki projekteerimine sai 1964.a. alguse sõjatööstuse tellimusest uuele hiiglaslikule transpordilennukile, mille aga suutis nende hea konkurent aasta hiljem neilt madalama hinnapakkumisega üle lüüa ja kuidas pooleli olevat arendustööd otsustati ikkagi jätkata, orienteerides selle ringi tsiviillennundusele. Ja räägib sellestki, et kui poleks olnud 1965. a. käesurumisega kinnitatud aumeeste kokkulepet Boeingu presidendi William Allen'i ja Pan American'i juhi Juan Trippe'i vahel, millega viimane lubas osta esimese partii selleks ajaks veel vaid paberil eksisteerivaid 747-id, oleks Boeing ilmselt pankrotistunud.

Filmis näeb ka omaaegsete dokumentaalkaadritega illustreeritud kiirülevaadet Boeingu firma ajaloost alates selle asutamisest 1916. aastal, samuti näidatakse põgusalt Teise maailmasõja järel taevalaotuses uljalt seiklevate Boeingu lennukite suurimaid konkurente, andmaks ülevaadet 747 projekteerimise eel maailma lennunudusturul valitsevast olukorrast. Ning siis muidugi kuulus lennuk ise, alates peamiselt käsitsi tehtud joonistest kuni rohkem kui neljast ja poolest miljonist detailist koosneva pusle kokkupanekuni.

Projekteerimisel ja tuuletunnelikatsetustel kaaluti vahepeal ka tervenisti kahekorruselise reisijatesalongiga lennuki ehitamist (see oli siis pea 40 aastat enne A-380 turuletulekut!) aga lõpuks sellest loobuti ning jäädi praegu kasutusel oleva esiosa juurde. Kuigi aja jooksul pikendati ka ülemise teki pikkust märkimisväärselt, täielikult kahekorruseliseks see ikkagi ei muutunud.

Vahelduseks History Channeli ja National Geographicu juba ammu kommertsjuraks kätte ära läinud dokkidele on see üllatavalt asjalik, informatiivne ja ei tüüta vaatajat lõputute kordustega jutust või pildist. Ilmselt valminud kusagil 1990-ndate alguses ja arvatavasti suuresti Austraalia osalusel (kahtlaselt palju on Qantase lennukid kaadris ning lavastajagi on tasmaanlane) aga IMDB seda ei kajasta (tegu ei ole sääl andmebaasis figureeriva samanimelise sarjaga, mis keskendub sõjalennukitele) ja ma ei viitsinud väga põhjalikult veebis kaevata.

10/10

Kommentaare ei ole: