20 juuli 2008

Grand Rose Vinoteegist ja nende kummalisest matemaatikast

Keset suvituslinna Kuressaaret asub üks suhteliselt õnnetu kontseptsiooniga kuid mingil segasel põhjusel oma kohutava kitšiga rahvale peale minev koht nimega "Grand Rose SPA". Ja kuuldavasti hiljuti avasid nad sinna juurde ka vinoteegi, mis muidugi tähendas, et meil oli tingimata vaja see koht üle vaadata kui me sealt juba mööda jalutama sattusime. Vinoteek osutus olema nagu vinoteek ikka, asukohaga vana maja paemüüride vahel keldris (mis oli küll talumatult põrgupalav) ja selle valikus oli päris mitut sorti jooke, mille kohta asutuses sebivad tütarlapsed küll suurt midagi rääkida ei viitsinud. Omamoodi naljakas ja uudne oli fakt, et kõik pudelid olid peidetud keldriorvadesse, mis omakorda evisid tabaga lukustatud sepisuksi.

Igatahes avanesid need tabalukud üsna kergesti ning me saime kiiresti pudelite manu. Et seltskonnas viibinud Emand ei ole just suur punaveinide fänn ja niikuinii ongi sellise palavaga mõistlikum head jahedat valget veini tarbida, siis võtsin ma lõpuks ohjad oma kätte ning teatasin, et me võtame pudeli üht seniproovimata Uus-Meremaa Marlborough' piirkonna sauvignon blanc'i, veini, milledega meil tänavu kuidagi eriti hea suhe on. Osutus, et nimetet vein (Tohu 2006) on ka külmikus täiesti olemas ning kuna kaasaostmise hind oli 275 krooni, otsustasin ma igaks juhuks uurida, et kui palju siis maksaks selle koha peal tarbimine? "Umbes 20 protsenti kallim," vastas kohmetunud tütarlaps ja see hinnalisa kehtivat iga nende veini kohta. Tuleviku seisukohast on oluline fakt, et me kõik kolmekesi kuulsime selgelt ja väärarusaamu välistavalt seda väidet just sellisena.

Kolisime siis värske õhu kätte terrassile, kuhu meile mõne hetke pärast ka vein serveeriti ning peab tunnistama, et pudeli sisu oli ootuspäraselt mõnus ja hea. Vahepeal marssisid silmailuks mööda nunnud kutid ja kui ühe ammu "parim enne" kaotanud soome proua liputamine ning üsna kõrva karjuv muusika välja jätta, oli kõik viimase peal. Ja lõpuks ma tellisin koos arvega veel ühe pudeli sedasama veini ka kaasa. Tuligi tütarlaps kenasti kotti pakitud pudeliga ning arvega, millelt selgus, et kaasaostetud pudel maksis 275 krooni ning kohapeal tarbitud pudel täpselt sedasama veini 590 krooni. Ehk siis Grand Rose SPA vinoteegis on kasutusel täiesti moodne matemaatika, mis ütleb, et kakskümmend protsenti kahesaja seitsmekümne viiest kroonist on kolmsada viisteist krooni. Minu kooliskäimise ajal oleks matemaatikaõpetaja sellise arvutuskäigu eest pannud hindeks pika miinusega ühe aga majanduskriisi tingimustes on ilmselgelt kasutusele võetud uue metoodikaga arvutamine.

Vein 9/10
Teenindus 6/10
Valetamise ja rahaahnuse eest absoluutsed miinuspunktid

Kommentaare ei ole: