08 juuni 2008

Encyclopedia Britannica allaandmine

Encyclopedia Britannica teatas teisipäeval oma blogides (siin, siin ja siin) peatselt teststaadiumist välja jõudva uue online-versiooni muudatustest, milledest peamine on sisuliselt Wikipedia malli ülevõtmine. Asi, mille peale nad on siiani vaid põlastusega vaadanud ja millele vastandunud, rõhutades uhkelt oma akadeemilisust.

Britannica on aastaid üritanud oma raamatukirjastamise malli rakendada ka veebis kuid pidevalt pidanud tegema järjekordseid järeleandmisi. Kui algul oli nende andmebaas rangelt tasuline, siis vähehaaval hakkasid tekkima kõikvõimalikud sooduspakkumised ja ma mäletan, kuidas alguses vaid nädal kestev tasuta teaser-periood venis paari aastaga kahe nädalaseks, siis juba kuu aega kestvaks, siis lasti osa tekstist üldse vabaks ning vaid täisartiklite lugemine jäi tasuliseks ja seni viimane pakkumine oli paari kuu eest kõikidele blogijatele aastase tasuta ligipääsu andmine. Nüüd siis on ka maailma tuntuima paberentsüklopeedia võrguversiooni kasutajatel võimalus ise Britannica andmebaaside täiendamisel kaasa lüüa.

Britannica rõhutab siiski, et endiselt jäävad alles ka toimetajate poolt kontrollitud artiklid, mida ei lasta igaühel torkida ning et need märgistatakse andmebaasides selgelt, et eristada neid kogukonna poolt kirjutatuga, mille sisu eest toimetus vastutust endale võtta ei saa.

Samal ajal on ka Wikipedia teatamas (kaasasutaja Jimmy Wales'i mõtisklus sel teemal peaks ilmuma homses "The Chronicle's") väikestest muudatustest oma senises mudelis, millega tahetakse tõsta Wiki usaldusväärsust ning kõrvaldada üht peamist takistust nende laienemisel akadeemilistesse ringkondadesse, kes siiani kasutavad tsitaatide allikana peamiselt Britannicat. Sisuliselt tähendavad need arengud Wikipedia ja Britannica ärimudelite üksteisele lähenemist ja iseenesest võib selle sammuga alguse saada kunagi tulevikus toimuma hakkav kahe titaani ühinemine.
---
Lõpetuseks üks tsitaat ühest kultusraamatust.

        Galaktika Entsüklopeedial on alkoholi koha öelda järgmist. See ütleb, et alkohol on suhkrute kääritamisel saadud värvitu lenduv vedelik, ja märgib samas ära ka aine joobnustava toime teatud süsinikul põhinevate eluvormide jaoks.

        Pöidlaküüdi Reisijuht Galaktikas mainib samuti alkoholi. See ütleb, et parim eksisteeriv drink on pangalaktika kuristusklõmakas.
        See ütleb, et pangalaktika kuristusklõmaka joomise mõju on säärane, nagu löödaks teil ajud välja sidrunilõiguga, mis on keeratud ümber suure kullakangi.

        Reisijuht ütleb teile ka, millistel planeetidel segatakse kõige paremaid pangalaktika kuristusklõmakaid, palju te eeldatavasti peate selle eest maksma ja millised vabatahtlikud organisatsioonid on olemas selleks, et aidata teil hiljem toibuda.
        Reisijuht ütleb teile isegi, kuidas seda ise segada. Võtke mahl ühest Ol' Janx Spirit'i pudelist, ütleb see. Valage sellesse üks mõõt vett Santraginus V meredest - oh seda Santraginuse merevett, ütleb see. Oh neid Santraginuse kalu!
        Laske sellesse segusse sulada kolm kuubikut Arktuuruse Megadžinni (mis peab olema korralikult jääs, muidu läheb bensiin kaotsi).
        Laske sellest läbi mullitada neli liitrit Fallia soogaasi - nende õnnelike hääletajate mälestuseks, kes Fallia Soodes mõnu kätte on surnud.
        Nõristage üle hõbelusikataguse mõõt Qualactini Hüpermindi ekstrakti, mis on rikas kõigi pimedate Qualactini Tsoonide joovastavate lõhnade poolest, mis nii magusad ja müstilised.
        Lisage Algoli päikesetiigri kihv. Vaadake, kuidas see lahustub, laotades Algoli päikese tuld sügavale dringi südamesse.
        Piserdage Zamphuori.
        Lisage oliiv.
        Jooge... aga... väga ettevaatlikult...


        Pöidlaküüdi Reisijuhi müügiedu on üksjagu parem kui Galaktika Entsüklopeedia oma.

(Douglas Adams "Pöidlaküüdi reisijuht Galaktikas", Olion 1995, lk.26-27, tõlkija Kati Metsaots)

Kommentaare ei ole: